De relatie tussen Voeding en Angst
Voeding heeft een grote invloed bij angst, als we heel eenvoudig concluderen dat wanneer we ons gezond en vitaal voelen ons lichaam alles aanmaakt wat nodig is om sterk en zelfverzekerd in onze schoenen te staan. Om ons goed te voelen maakt ons lichaam onder andere serotonine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine kan alleen maar aangemaakt worden uit het aminozuur tryptofaan. Voedingsbronnen van tryptofaan zijn bijvoorbeeld bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen. Uit deze voeding haalt je lichaam eiwitten. Deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Als we een lage energiepijl hebben zijn we gevoeliger voor prikkels die angst opwekken. Het zorgt dan voor een wisselwerking, gevoelens van angst kosten natuurlijk ook weer energie. Een gezond dieet is absoluut een helpende hand bij hoe we ons voelen.
Ons lichaam weet vaak beter wat goed voor ons is dan onze eigen gedachtes hierover. Als we bewust kijken naar ons lichaam waartoe het in staat is vergeleken met voeding kunnen we daar niet anders dan grote bewondering voor hebben. Alle voedsel die we eten weet ons lichaam tot op de kleinste deeltjes raat mee, alles wordt naar de plekken in het lichaam getransporteerd naar waar het nodig is. Als je kijkt naar de groei van een kind wordt dit proces nog duidelijker, door voeding weet het lichaam precies wat het nodig heeft om te groeien. Alles wat we eten wordt deel van ons lichaam, veel afvalstoffen voert ons lichaam weer af waar het niets mee kan maar bepaalde stoffen ook niet. Door te veel en te snelle inname kan er bepaalde stoffen die in voeding zitten niet snel genoeg worden verwekt door het lichaam, ook speelt gebrek aan beweging hier een grote rol in. Denk hierbij aan bijvoorbeeld suikers, suikers zitten in meer dan 90% van de producten verwerkt dat verkocht wordt in onze supermarkten.
Supermarkten verlagen hier en daar het suikergehalte van producten – en lokken de klant evengoed met (goedkoop) zoet. „Je staat in je eentje tegenover een powerhouse aan prikkels.” Alhoewel het een strijd is tussen belanghebbenden of suiker wel of niet slecht voor je is, kom ik tot de conclusie, dat het niet is bewezen dat suiker slecht voor ons is, maar zeker ook niet bewezen dat het goed voor ons is. Wat bij mij dan weer de vraag opwekt, “waarom is het niet grondig onderzocht?”, net zo goed is het niet bewezen dat suiker wel gezond zou zijn.voor mij persoonlijk samen met de vele verhalen van andere mensen over de hele wereld is het duidelijk dat we ons beter voelen met minder suiker en ook geen last meer hebben van middag dips. Her energie niveau lijkt wat meer in balans te komen. Middag dips sluiten precies aan bij wat er gezegd wordt dat suiker een enorme boost geeft in energie en daarna onder het peil zakt van daarvoor.suiker is meer verslavend dan men denkt waar je pas achterkomt op het moment je het gaat laten staan.
Ons lichaam heeft voldoende aan suikers die van nature in voeding zitten. Suiker komt namelijk ook van nature voor in producten zoals fruit. Ook dacht ik dat alle sinaasappelen gezond zijn, nu de meeste zitten bomvol met suiker. Als vuistregen kun je dit gebruiken, 1 suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag volgens het WHO-advies per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben volgens het Diabetes Fonds. In de voedingswaardetabel vind je de hoeveelheid suikers per 100 gram of 100 ml.
Om je een idee te geven:
Aantal gram suiker en suikerklontjes per glas (250ml)
- Chocomel: 29,75 gr. suiker = 7 suikerklontjes
- Capri Sun: 25,00 gr. suiker = 6 suikerklontjes
- Vifit: 20,25 gr. suiker =5 suikerklontjes
- Coca Cola: 26,50 gr. suiker = 6 suikerklontjes
- Roosvicee (aangelengd): 23,75 gram suiker = 5,5 suikerklontjes
- Redbull: 27,50 gram suiker = 6,5 suikerklontjes
- Fristi: 20,50 gram suiker = 5 suikerklontjes
Als je abrupt stopt met het eten van suiker, zijn afkickverschijnselen niet ongewoon. Het is het beste zelf te gaan verdiepen hoe het afkicken van suiker in zijn werk gaat. Er zijn verschillende professionals die je daar in kunnen begeleiden, zelf heb ik het op eigen kracht gedaan. Op internet is belachelijk veel informatie te vinden over voeding, zelf kijk ik vaak of er op artikelen gereageerd kan worden. De zogenaamde officiële instanties hebben vaak niet de mogelijkheid te reageren, vaak haal je juist nuttige informatie uit de reacties om te kunnen bepalen of iets klopt of niet door ervaringen uit de praktijk te delen. Artikelen vooral op internet hebben vaak eigen belangen, artikelen worden vaak uit verband getrokken om lezers te lokken of juist veel geld te verdienen.
It depends on who you ask.
Bij twijfel nooit doen zeg ik altijd, wat ook weer in tegenstrijd is met wat onze hersenen het snelst naar toe nijgen en dat is het scenario waar we bang voor zijn creëren. Een makkelijk te onthouden vuistregel voor mij is: als het door mensen is gemaakt is het slecht voor ons. Natuurlijk is dit heel zwart-wit, maar het geeft wel een handvat. Of denk aan wat mensen een paar duizend jaar geleden gegeten zouden hebben, bessen fruit in de zomer en in de winter zou het meer vlees geweest zijn. Over vlees op zich bestaan ook weer allerlei uiteenlopende theorieën natuurlijk. Veganisten leven uiteraard ook zonder vlees in hu dieet en functioneren naar mijn weten, prima en zijn gezond. Ik denk dat de negatieve invloed wat voeding op ons lichaam kan hebben nogal eens wordt onderschat. Vaak vertoont ons lichaam allerlei klachten die samen hangen met verkeerd voedsel en gaan we naar de huisarts waar op medicinale wijze de klacht word onderdrukt en dus niet opgelost door vaak enkel en alleen een soms kleine aanpassing in het dieet.
Water drinken
Hierbij lees ik verschillende tegenstrijdige verhalen, de overheid en gezondheidsinstanties zeggen minimaal twee liter water per dag te moeten drinken. Sommigen beweren weer dat vier liter water per dag het beste is. Het is onduidelijk waar ze dit op gebaseerd hebben. Onze voorouders hadden ook geen officieel drinkadvies. En die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd. Een ander meent dat ons lichaam wel aangeeft of het dorst heeft of niet, hier kan ik mij ook wel in vinden. Al is mij opgevallen dat veel mensen niet de tijd nemen om te drinken, dan wordt het wel een probleem, denk ik.
Mijn stelling is dus ook dat je uitsluitend moet drinken wanneer je dorst hebt en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms drie liter op een dag drinkt en soms nauwelijks iets. Dus neem wel de tijd als je dorst hebt.
Voeding die help bij angst
Voeding die ondersteunend werkt bij angstgevoelens en je Energy geven.
Ik gebruik hierbij als ezelsbruggetje, wat aten mensen een paar duizend jaar geleden. probeer supplementen te vermijden het is het beste om de vitaminen op natuurlijke wijze in balans te brengen. Er zijn talloze manieren die je kunnen helpen bij een gezonder dieet. Let hierbij wel op dat het in eerste instantie wel professioneel over komt, informeer bij twijfel een professional op het gebied van voeding, hierbij enkele suggesties van voeding waarvan onderzocht is dat ze bijdragen aan een positief effect op ons lichaam.
- fruit en groenten
- eieren
- vis
- vlees
- avocado
- noten
- peulvruchten en zaden
- groene thee
- aardappelen
- bananen
- bladgroenten (donkergroen)
- uien
- chocola puur 80% (met zo min mogelijk suikers)
De volgende voeding zorgen voor een laag energie level, als je bijvoorbeeld elke ochtend koffie nodig heb om op gang te komen is je energie level te laag. Ga in dat geval zoeken naar wat je uit balans brengt.
Matig of vermijdt de volgende voeding
- alcohol
- junk food
- suikers en toegevoegde suikers (Let eens op de ingrediënten op verpakkingen je zult verteld staan.)
- ongezonde snacks zoals chips (neem bijvoorbeeld worteltjes of stukjes komkommer)
- Suikerrijke dranken (kijk op de verpakking)
- Wit brood
- koffie
- Melk
- Energiedranken
Er zijn mensen die een vitamine B12-tekort hebben wat een scala aan klachten kan veroorzaken wat gevoelens van angst in de hand kan werken.
Mocht je al gezond eten en je energie level blijft laag dan kun je jezelf laten testen bij een huisarts op B12-tekort.
Geen voeding maar vulling
Je belooft jezelf één koekje en algauw wil je het hele pak leegeten. Het hoge aandeel koolhydraten werkt het gevoel van trek in de hand. Ook het zoutgehalte zorgt er vaak voor dat je maar moeilijk kan stoppen met het eten van zoutjes of chips. Tot grote vreugde van de fabrikant, maar vulling is nog geen voeding. Een gezond lichaam vraagt om producten waarbij de natuurlijke balans aan nutriënten niet is verstoord, schrijft gezondheidenco.nl. Niet alles wat je eet, is voeding, witbrood bevat minder voedingsstoffen, levert geen gezondheidsvoordeel. Uit groente, fruit, kiemen, granen, vlees, vis, noten, pitten, zaden en (verse) kruiden haalt het lichaam de nodige bouwstoffen. Ze zijn dus voedzaam!
Het is dus een hele uitdaging en voor veel mensen een totaal andere lifestyle dan ze gewend zijn, maar het is te doen. De investering in jezelf is het zeker waard en verdiend zich op meerdere gebieden zeker terug. Wees nooit te hard voor jezelf als het even niet lukt en bedenk verandering heeft tijd nodig.
Niets is bijzonder moeilijk als je het opdeelt in kleine klusjes. -Henry Ford