Maatschappelijke druk speel een zeer grote rol bij het triggeren of in stand houden van angst en onzekerheid. Er wordt steeds meer van mensen verwacht met name mentaal, vooral bij jongeren is dit het geval door de een deadline halen op het werk, hoge cijfers halen voor de studie, vaak naar de sportschool en nog even een gevatte post op Instagram zetten. Studenten moeten tegenwoordig een lening afsluiten om hun studie en leven te financieren. Daardoor ervaren zij meer druk om hun studie op tijd af te ronden. Daarnaast zijn ze veel tijd kwijt aan vrijwilligerswerk, stages en baantjes.
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal burn-outs bij jongeren. Uit een onderzoek van Metro in 2017 onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan. Vroeger werd er fysiek nogal wat van een werknemer gevraagd wat op latere leeftijd vaak zijn tol eiste. Vandaag de dag is er veel aan gedaan om fysiek zwaar werk lichter te maken voor een werknemer, maar tegelijkertijd wordt het mentaal zwaarder gemaakt door wet en regelgeving. Een boer heeft het tegenwoordig mentaal zwaarder dan fysiek door belachelijk veel regels die ze hebben opgelegd gekregen. Ook op scholen lijkt er geen filter aanwezig te zijn wat bepaalt wat echt noodzakelijke kennis is en wat niet, leerstof wordt zo universeel mogelijk aangeboden lijkt het wel.
Daarbovenop wordt er een prestatie gericht systeem gehanteerd wat de druk bij jongeren verder opvoert. Prestatiedruk kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out wat kan bijdragen bij de ontwikkeling van een angststoornis of het versterkten ervan. Volgens wijzijnmind.nl ervaren veel jongeren die studeren prestatiedruk. Het afschaffen van de basisbeurs en daarnaast de invoer van de langstudeerboete en het bindend studieadvies, maakt eveneens dat veel studenten druk ervaren om hun studie zo snel mogelijk af te ronden en direct de juiste studie te kiezen. Ook heeft de helft van de studenten het gevoel dat zij al tijdens hun studie aan hun cv moeten werken door de hoge eisen die werkgevers stellen. Ook kan prestatie druk verhogen door de verwachting van ouder of omgeving, maar zeker ook door verwachting van jezelf.Het komt erg veel voor dat prestatiedruk ontstaan is in mensen zelf door een combinatie van uiteenlopende oorzaken.
Zelf denk ik dat er een relatie bestaat tussen prestatie en dopamine waardoor mensen meer gedreven zijn te presteren. Het nadeel is dat de kans op het niet slagen van de gestelde doelen een deprimerend en teleurstellend effect heeft, wat op zich weer kan lijden tot een minderwaardig beeld of onzekerheid. Dopamine geeft een prettig gevoel na beloning wat er voor zorgt dat de zelfde handeling sneller herhaald. Ook koffie zorgt voor een verhoging in dopamine maar deze dosis is eigenlijk al niet goed voor de gezondheid doordat het zorgt voor een daling van het effect van dopamine op langere termijn, evenals alcohol en drugs.
Werkdruk
Op Arboned is te lezen dat als iemand gemotiveerd en met plezier werkt, haalt iemand energie uit zijn werk. Ervaart de werknemer werkstress, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, dan neemt de kans op verzuim toe door controleverlies en een gebrek aan energiebronnen. In meer dan 70% van de gevallen is psychisch verzuim gerelateerd aan stress op het werk, vaak met langdurig ziekteverzuim als gevolg. Werknemers staan onder druk, ervaren minder regelruimte en meer werk moet gedaan worden met minder personeel. Vaak krijgen mensen energie van iets wat klein lijkt. Een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Of flexibele werktijden, zodat werk en privé beter op elkaar aansluiten. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de werknemer beter met de ervaren werkdruk en werkstress omgaat. De werknemer behoudt zijn energie en werkplezier. Doen wat je leuk vind is niet zo vanzelfsprekend dan de meesten denken.
Er spelen vaak veel verschillende factoren een rol bij het maken van keuzes om wel of niet een andere job te gaan zoeken, bijvoorbeeld financiële zekerheid of contract binding. Maar speelt druk die mensen ervaren bij het wisselen van werkplek naar steeds een nieuwe omgeving een grote rol bij het ervaren van stress. Ieder mens ervaart van nature stress bij verandering van werk of leefomgeving, tegenwoordig is het wisselen van werk heel “normaal” geworden maar geeft het wel de discomfort. Natuurlijk ligt hier een grote taak bij zowel de overheid als werkgever maar beiden worden gestuurd en gedreven door geldbelangen.
Prestatiedruk
Als je het collectief bekijkt kent iedereen wel iemand die zich mentaal niet goed voelt. Het niet goed voelen beperkt zich niet met af en toe een dag en worden er allerlei alternatieven gezocht op zich nog enigszins goed te voelen. Veel mensen zoeken dat in bijvoorbeeld te veel en ongezond eten, en nemen ze suiker in overvloed. Of zoeken ze andere dopamine stimulerende middelen zoals alcohol, roken, drugs. vandalisme of zelf seksverslaving. Zo proberen mensen te ontsnappen aan de alledaagse realiteit, en komen zo in een vicieuze cirkel terecht. Wat er zoal verwacht wordt van mensen is enorm, als we alleen al simpelweg de auto instappen moeten we ons bewust zijn van allerlij regels om die niet te overtreden.
Om nog maar niet te spreken van de algehele verkeersdruk op de Nederlands wegen, voor veel mensen is het normaal om dagelijks in de file te staan om vervolgens na een dag hard werken weer in de file te staan om thuis te komen. Eenmaal thuis gekomen moet er gegeten worden en als je gezond wilt blijven ook nog sporten om vervolgens op de bank te ploffen bij te komen en vervolgens naar bed om de volgende dag het zelfde rondje te herhalen. Gelukkig geld dit niet voor iedereen maar het aantal stijgt wel als we kijken naar het groeiend aantal mensen met psychische klachten kunnen veel mensen deze druk niet aan.
Geschiedenis en nu
Als we kijken naar het primitieve tijdperk van die mens, heeft die vele malen langer geduurd dan de huidige periode waar het draait om kapitaal, kennis, macht en productie. De industriële revolutie is nota bene begonnen met kinderarbeid om zo veel mogelijk productie te genereren. Nu maakte de leerplicht een einde aan kinderarbeid, maar de verplichting is tot op de dag van vandaag nog steeds blijven bestaan. Het woord moeten is terug te vinden op verschillende facetten in onze huidige samenleving.
Vroeger werkte mensen om voeding te generen en werkten gezamenlijk aan een plek om te wonen, vandaag de dag werk je voor anderen in ruil daarvoor krijg je geld en mag je mits je toestemming krijgt ergens gaan wonen. De huur en hypotheken zijn zo hoog geworden dat er nu met twee volwassen inkomsten gegenereerd moet worden om nog enigszins de hoge kosten bij te kunnen benen. Om op het werkt te kunnen komen is vervoer voor blijde partners nodig, waar vroeger mensen leefden en werkten op hun eigen gekozen land. Mensen mochten vroeger bouwen waar ze wilde maar tegenwoordig is er een scala aan bureaucratische procedures nodig, voor er nog maar begonnen kan worden met bouwen. Waar we vroeger gewoon konden gaan werken om je steentje bij te dragen, zitten we nu vast aan contracten regels en wetgeving waar we zo veel mogelijk kennis van dienen te hebben. De druk om een baan te verliezen heeft tegenwoordig vervelende gevolgen waardoor de druk nog meer toeneemt om maar niet in schulden te raken of gedreigd wordt je bezittingen te verliezen als er niet voldaan wordt een bepaalde betalingsverplichtingen.
Het leven wordt voor veel mensen te ingewikkeld om nog enigszins in alle rust en vrijheid te kunnen leven. Natuurlijk zijn er nadelen uit de geschiedenis verdwenen maar er zijn er tal bijgekomen. De mensen die dagelijks doen wat ze leuk vinden en verder hun leven in balans hebben komen er nog het beste vanaf denk ik, maar de groep is nog zo groot bij wie dat niet het geval is.