Misschien heb je wel eens eerder van de uitdrukking gehoord: “het ego is een illusie.” Wat betekent dit?
Het ego is een illusie en daarom kan het niet echt “jij” zijn. Laten we een experiment proberen. Schrijf op wie ‘jij’ denkt te zijn. Lees pas verder wanneer je klaar bent. Neem even de tijd voor je het experiment gaat doen om daarover na te denken.
Nu je het experiment hebt gedaan, lees je het goed door. Waarschijnlijk zou je zoiets hebben geschreven als: ‘Ik ben “je naam”. Ik ben een man of vrouw, moeder of vader. Ik ben een “je beroep”, ik ben “je leeftijd” jaar oud, heb “aantal” kinderen en ben een ervaren …… ”
Deze beschrijving van jou, is je verhaal; de achtergrond van je leven, van wat en wie je denkt te zijn.
Het ego is een illusie omdat het simpelweg: een verhaal is – een verhaal dat gecreëerd is door je gedachtes en omgevingsfactoren. Laten we wat zelfonderzoek doen, hieronder wat voorbeelden om over na te denken:
- Hoe kun je een naam zijn als deze gemakkelijk kan worden gewijzigd?
- Hoe kun je een lichaam zijn als het voortdurend veroudert, verandert, uiteenvalt en door andere delen kan worden vervangen? Je rode bloedcellen leven vier maanden, je witte bloedcellen leven twee dagen, je huidcellen leven 2-3 weken … alle cellen in je sterven constant af en worden vernieuwd. Hoe kun je echt je lichaam of uiterlijk zijn?
- Hoe kun je je emoties zijn als ze constant komen en gaan? Niet alleen dat, maar beheers je je emoties echt? Waar komen ze vandaan? Heb je ze echt onder controle?
- Hoe kun je je gedachten zijn als ze altijd veranderen?, heb je echt controle over je gedachten? Waar komen ze vandaan?
- Hoe kun je je overtuigingen zijn wanneer, wat je 10-30 jaar geleden geloofde niet meer is wat je vandaag nog gelooft? Je overtuigingen worden beïnvloed door je conditionering, opvoeding en samenleving … hoe kunnen ze ‘jij’ of ‘de jouwe’ zijn?
- Hoe kun je je herinneringen zijn als ze komen, gaan en zelfs veranderen? Wist je dat er zoiets bestaat als “valse herinnering”? Bij het herinneren van het verleden geeft het brein vaak een ijle en gekleurde perceptie die aan verandering onderhevig is. Hoe kun je je herinnering zijn?
Zoals we kunnen zien, is alles wat we denken en geloven dat we zijn, we eigenlijk niet kunnen zijn. Dus wat zijn we dan echt? Wat is er altijd al geweest? Wat is er altijd al geweest bij alles wat er in je leven is gebeurd? Wat verandert er nooit? Wat is de fundamenteelste kern van wie we zijn?
Bewust zijn.
Bewust zijn, komt op hetzelfde neer als mindful zijn. Zonder te oordelen of te labelen sta je stil bij wie en waar je bent. Je bent je bewust van de gedachten die er in je opkomen, zonder per se mee te gaan in die gedachten. Je ‘bent’ dan in de puurste vorm van het woord omdat je niets aan het doen bent. Je zou kunnen zeggen dat je even een ‘human being’ bent, in plaats van een ‘Human Doing’.
Innerlijk ruimtebewustzijn en wie je bent in je essentie zijn één en hetzelfde. Met andere woorden, de vorm van kleine dingen laat ruimte voor innerlijke ruimte. En het is vanuit de innerlijke ruimte, het ongeconditioneerde bewustzijn zelf, dat waar geluk, de vreugde van het Zijn, uitstraalt. Om je bewust te zijn van kleine, stille dingen, moet je echter stil zijn vanbinnen. Een hoge mate van alertheid is vereist. Wees stil, Kijk, Luister.
Eckhart Tolle
Het is moeilijk om echt iets te zeggen over deze ervaring, omdat taal zo beperkt is. De eenvoudigste manier om deze aanwezigheid te ervaren die jij bent, en altijd bent geweest, is door meditatie. Meditatie, of het kalmeren van de geest, helpt je om je eenvoudig bewust te worden van je gedachten en de ruimte onder die gedachten.