5 Effectieve Manieren om Negatieve Gedachten onder Controle te Krijgen

5 Effectieve Manieren om Negatieve Gedachten onder Controle te Krijgen

Negatief Denken

Misschien ervaar je veel negatief denken in je dagelijkse leven. Misschien vind je het moeilijk om positief te denken en je negatieve gedachten te veranderen. Dit is een veel voorkomend probleem en treft velen van ons, maar het is goed mogelijk om het onder controle te krijgen.

Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je je negatieve denken kunt stoppen of te verminderen, maar er zijn een aantal manieren hoe je dit kunt doen. Allereerst is het de moeite waard om te weten waarom we negatieve gedachten hebben en welke invloed ze kunnen hebben op ons functioneren.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Waarom hebben we negatieve gedachten?


Sommige mensen ervaren negatief denken als gevolg van angst of stress – dit kan vaak de negatieve gedachten versterken. Dit komt doordat, wanneer je gestrest of angstig bent, je eerder de negatieve kanten van dingen ziet en denkt snel aan de ergste scenario’s als eerste.

We kunnen ook veel negatieve gedachten hebben als we ons zorgen maken over de toekomst of het verleden. Als je veel denkt aan dingen die fout kunnen gaan of je zorgen maakt over iets dat nog niet is gebeurd, kan dit een teken zijn van een gegeneraliseerde angststoornis. Maar een professional moet vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis.

Negatieve gedachten kunnen optreden wanneer je je down voelt of gewoon een slechte dag hebt. Dit kan ertoe leiden dat je je slecht voelt over jezelf. Jezelf de schuld geeft en je de focus legt op negatieve aspecten. Als dit elke dag aanhoudt, kan dit ook leiden tot een depressie – dus het is belangrijk om te leren hoe je negatieve gedachten onder controle kunt krijgen.

5 Voorbeelden van terugkerende negatieve gedachtes

Voordat we manieren bespreken waarmee je de negatieve gedachten onder controle kunt krijgen, is het belangrijk om eerst te weten over de soorten negatieve gedachten die de meesten van ons kunnen hebben.

Dit zijn allemaal vrij veel voorkomende voorbeelden en kunnen voor iedereen verschillen. Je kunt misschien enkele, zo niet alle herkennen. Het is goed om ze te kunnen herkennen wanneer ze zich voordoen, zodat je eraan kunt werken om meteen controle over de gedachte kunt krijgen.

1. Gedachten lezen

Een soort negatief denken is ‘gedachten lezen’. Dit is waar we denken te weten wat anderen denken. Bijvoorbeeld misschien heeft iemand bewust een bericht van je genegeerd. Het brein is in zulke opzichten uiterst creatief en bedenkt moeiteloos en razendsnel allerlei scenario’s die bijna altijd achteraf anders blijken te zijn.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Een negatieve gedachte bij het gedachtelezen zou zijn: ‘Ze negeren me omdat ze boos op me zijn.’ Dit is een gedachte waarbij je, ondanks dat de andere persoon je niet vertelt wat ze voelen en wat ze denken. Je denkt te weten wat ze denken en is dus een aanname. Dit komt erg veel voor op heel veel vlakken in het dagelijks leven. Iedereen kan zich wel een moment herinneren waarin er een conclusie wordt getrokken wat gebaseerd is op aannames en denken te weten wat een ander denkt.

Deze manier van denken kan de band schaden tussen jou je vrienden en familie door een conflict dat kan ontstaan over iets wat misschien helemaal niet waar blijkt te zijn. Als je kunt leren om niet te snel conclusies te trekken en mensen te vragen hoe ze zich voelen, kan dit je veel onnodige stress besparen.

2. Schuldig denken

Een ander soort negatief denken is schulddenken. Hier gebruiken we woorden als ‘zou moeten’, ‘moet’ en ‘alleen’ als we het hebben over fouten of dingen die we hebben gedaan. In plaats van ik had beter…

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Ook al kun je het verleden niet veranderen, het belet ons niet altijd om erover na te denken en erbij stil te staan. Mensen ervaren schuldig denken wanneer ze stilstaan ​​bij fouten die ze hebben gemaakt, en daar soms in blijven hangen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik had vandaag naar de sportschool moeten gaan.”, En dit kan ertoe leiden dat je je schuldig voelt omdat je niet naar de sportschool bent geweest. In plaats van schuldig te denken, probeer je te denken: ‘Ik ben vandaag niet naar de sportschool geweest, maar dat is OK er was een reden voor. Er is altijd een morgen. ‘

Op deze manier erken je wat er op een positieve manier is gebeurd en voel je jezelf niet schuldig omdat je niet bent gegaan. Als je schuldig denken herkent en merkt dat het binnensluipt, probeer dan het verhaal te veranderen en laat het schuldgevoel voor wat het is en geef er zo min mogelijk aandacht aan. Blijf bewust dat negatieve gedachtes je niet verder helpen op het moment dat ze opkomen, ze werken vaak zelfs demotiverend.

3. Waarzeggen

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Waarzeggen is een soort negatief denken waarbij je de slechtste uitkomst voorspelt die zou kunnen gebeuren, en je jezelf ervan overtuigd dat dit de enige uitkomst zal zijn. Ook hier creëert het brein angst voorop, het scenario waar je angst voor hebt komt meestal als eerste in je op. Wanneer je je concentreert op situaties die je in de toekomst zult hebben, vermoed je waarschijnlijk het ergste en denk je dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Dit komt allemaal vanuit het limbisch systeem (ook wel het reptielen brein genoemd) dat gericht is op overleven en het relativerend vermogen blokkeert in de prefrontal cortex waarmee we relativeren als mens.

Als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt, zou je ook vooraf negatief kunnen gaan denken: ‘Ik ga deze baan niet krijgen. Ik weet gewoon dat ik het ga verknoeien en te nerveus zal zijn. ’Dit is voorspellend nieuws; je voorspeld de slechtst mogelijke uitkomst voor een situatie die nog niet eens is gebeurd meestal uit angst voor een negatieve uitkomst. Wat meestal veroorzaakt wordt doordat er vanuit wordt gegaan dat het krijgen van die baan de enige beste uitkomst is. Er wordt dus voorbij gegaan aan het idee dat een volgende sollicitatie gesprek een nog betere baan op kan leveren.

Dit is een slechte gewoonte, omdat het ervoor kan zorgen dat je stopt met het streven naar je doelen, risico’s neemt en minder in jezelf gelooft. Waarzeggerij kan een enorme impact hebben op je zelfrespect en zelfvertrouwen. Het beste wat je kunt doen is weten dat je de toekomst niet kunt voorspellen, en er zijn zoveel mogelijke resultaten, dat het niet de moeite waard is om je daar zorgen over te maken. Deze manier van waarzeggen heeft natuurlijk niets te maken met het spiritueel waarzeggen, het wordt hier alleen metaforisch ingezet.

4. Vergelijkingen

In de huidige samenleving is het zoveel gemakkelijker geworden om onszelf te vergelijken met anderen, vooral via sociale media. Veel mensen uploaden de beste foto’s en verhalen, waardoor we ons soms leeg en jaloers kunnen gaan voelen door te gaan vergelijken met anderen. Hierbij wordt het feit dat deze foto`s en filmpjes momentopnamen zijn meestal over het hoofd gezien.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Wanneer je jezelf begint te vergelijken met anderen, met gedachten als: ‘Ze ziet er zoveel mooier uit dan ik’, of ‘Ze hebben alles, wat ik niet heb?’, Kan het ongelooflijk gemakkelijk zijn om in een deprimerende stemming te raken en jezelf minderwaardig kan gaan voelen. Ook voor de bezitters van luxe wordt het normaal en zullen ze weer op zoek gaan naar iets nieuws en mooiers wat hen opnieuw een goed gevoel geeft.

Iets dat altijd het onthouden waard is, is dat iedereen gebreken heeft en het leven van niemand perfect is. Als je naar jezelf positief kunt kijken en bedenkt dat andere mensen problemen hebben en dingen waar ze ook niet blij mee zijn, kan dit het gemakkelijker maken om je positiever te voelen.

5. De schuld geven

Een ander veel voorkomend type negatief denken is de schuld geven, jij geeft jezelf of anderen de schuld van problemen of fouten die zich voordoen. Dit kan ertoe leiden dat je het gevoel hebt dat je een mislukkeling bent waardoor je jezelf naar beneden gaat halen, wat als gevolg een slecht humeur heeft.

Het is vrij makkelijk iets te vinden in je leven waarvan je jezelf of anderen de schuld van kan geven. Maar probeer het eens van een hele andere kant te bekijken. Het kan moeilijk zijn om dingen vanuit een ander perspectief te zien, maar het kan je echt helpen om je manier van denken te veranderen in een positieve kijk door zo veel mogelijk op een bewuste manier te kijken naar je gedachtes.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je anderen de schuld geeft voor je problemen en geen verantwoordelijkheid voor jezelf neemt. Dit kan ook net zo schadelijk zijn als jezelf de schuld geven, omdat dat vaak tot conflicten leid en mogelijk ook vriendschappen daardoor kunt verliezen.

Dit kan een bijzonder negatieve manier van denken zijn als je anderen de schuld geeft, omdat je het misschien moeilijk vindt om zelf je situatie te veranderen en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Iets of iemand de schuld geven is altijd makkelijker dan naar de nuance van het verhaal te kijken, waarom doet iemand wat die doet?

Hoe je grip krijgt op negatieve gedachten

Nu we de verschillende soorten negatief denken kennen, is het tijd om de verschillende tips te bespreken die je kunt inzetten om grip te krijgen op je gedachten. Dit betekent niet dat je negatief denken volledig zult kwijtraken; het is iets dat iedereen doormaakt.

1. Meditatie

De kracht van mediteren wordt nogal eens onderschat. Meditatie kan echt een geweldige manier zijn om je geest te heroriënteren en aandacht te vestigen op het huidige moment en hoe je je voelt. Het kan helpen om je terug te brengen naar het moment, dus het kan een geweldige oefening zijn als je negatieve gedachten krijgt en deze niet lijken te kunnen stoppen.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten
Blocking the sunset on a perfect afternoon

Meditatie draagt ook bij aan ontspanning. Als er negatieve gedachten verschijnen terwijl je mediteert, laat je ze binnen en vervolgens laat je ze weer gaan. Je herkent dat ze er zijn, maar je geeft ze geen aandacht. Focus op je ademhaling. Het is onmogelijk gedachtes te hebben wanneer je je focust op je ademhaling. Andersom kan natuurlijk altijd denken en onbewust ademen, gelukkig maar want zuurstof hebben we echt nodig in tegenstelling tot gedachtes met name de negatieve varianten.

Als je negatieve gedachten hebt en ongeveer 10 minuten de tijd neemt, probeer dan te mediteren en je te concentreren op je ademhaling om je te kalmeren en je aandacht af te leiden van de negatieve gedachten. Dit vergt oefening en herhaling, het is begrijpelijk als het niet gelijk lukt. Mediteren om je gedachtes rustig te krijgen hoeft echt niet in de lotus houding maar kan ook heel goed gewoon zittend op een stoel of zelfs staand. Hier gaat het puur om dat je je concentreert op je ademhaling en je gedachtes observeert.

https://youtube.com/watch?v=PGQas_UOduY%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dnl%26autohide%3D2%26start%3D20%26wmode%3Dtransparent

2. Herformuleer het denken

Wanneer je je ervan bewust bent dat er negatieve gedachten opkomen, kun je ze proberen te herformuleren. Misschien kun je je afvragen waarom je deze gedachten misschien hebt. Is het vanwege iets anders dat is gebeurd? Is er een manier om het vanuit een ander perspectief te bekijken?

Een andere manier waarop je je negatieve gedachten kunt herformuleren, is door te proberen het verhaal te veranderen. Als je bijvoorbeeld een gedachte hebt zoals ‘Ik ga vandaag voor dit examen niet slagen’, bekijk het dan op een positievere manier: ‘Ik weet dat ik me zorgen maak over dit examen, maar zolang ik mijn best doe, is dat alles wat telt en zie ik erna wel wat het resultaat is’

Als je je negatieve gedachten kunt herformuleren, kan het je echt helpen dingen in een ander perspectief te plaatsen op een positievere manier.

3. Omring jezelf met positieve mensen

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Heb je ooit een groep vrienden gehad die je ten val brachten? Of die opmerkingen maakten die niet nuttig en negatief waren? Het kan behoorlijk invloed hebben op je eigen denken en op hoe jij jezelf ziet.

Jezelf omringen met positieve mensen kan helpen om ook je eigen negatieve denken te veranderen. Als je je down voelt, kunnen ondersteunende vrienden en familie advies geven en je een andere kijk geven op waarover jij je zorgen maakt.

Je wilt geen mensen om je heen die je negatieve gedachten voeden, omdat dit de dingen alleen maar erger voor je kan maken. Zorg ervoor dat je jezelf omringt met positieve, ondersteunende mensen die je kunnen opbeuren in plaats van beneden willen trekken. Dit doen vaak mensen die zichzelf willen voeden door een ander lager neer te zetten waardoor zij het gevoel krijgen meer en beter te zijn.

4. Maak een dankbaarheidslijst

Je hebt misschien al gehoord van dankbaarheidslijsten als je interesse hebt in de Law of Attraction, en ze zijn geweldig om verschillende redenen. Als je dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, concentreer je je op goede, positieve dingen in je leven die je ervaart op dat moment.

Je kunt ook dankbaarheidslijsten gebruiken om positieve dingen over jezelf te schrijven. Focus op de goede dingen over jezelf, bijvoorbeeld dat je zorgzaam of ondersteunend bent. Schrijf al je positieve eigenschappen op. De meeste mensen vinden het lastig om positieve eigenschappen over henzelf te vertellen maar daardoor is het ook een krachtige oefening om je onderbewustzijn te sturen naar een positiever zelfbeeld.

Dit kan je helpen je alleen op de positieve dingen te concentreren en niet op de negatieve gedachten die je misschien eerder hebt ervaren. Je zou dit kunnen doen in de ochtend voordat je naar bed gaat, of gewoon beginnen te schrijven als je negatieve gedachten hebt.

5. Gebruik affirmaties

Je bent misschien ook bekend met affirmaties. Affirmaties zijn woorden die we tegen onszelf kunnen zeggen om ons in een positieve stemming te krijgen en ons zelf liefde en positieve energie te geven. Dit kan echt helpen als je je op een dag bijzonder negatief voelt.

Je zou affirmaties kunnen gebruiken zoals ‘Ik voel me positief en ik weet dat ik een goede dag ga hebben’ of ‘Ik zal positiviteit verspreiden naar anderen en ook naar mezelf.’ Je gaat daardoor onbewust opzoek naar bevestiging dus naar momenten en situaties die aansluiten bij de gedane affirmatives. Als je dat vaker gaat herhalen herprogrammeer je je eigen brein als het ware naar een positievere denkwijze.

Wanneer je besluit je affirmaties te zeggen, probeer dan echt te geloven in wat je zegt en concentreer je ook op de positieve gevoelens die je er van krijgt.

5 tips hoe je grip kunt krijgen op negatieve gedachten

Advertenties


Ontdek meer van Van Dijk Coaching

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.